Moleculaire biologie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diagnostiek is altijd in beweging: zowel op medisch als op veterinair gebied worden continu bestaande testen geoptimaliseerd en nieuwe testen ontwikkeld. Indien mogelijk en gewenst worden ‘klassieke’ testen na uitvoerige validatie vervangen door nieuwe testen. Een nieuw vakgebied, dat de laatste tien jaar sterk in ontwikkeling is, is de moleculaire biologie. In dit hoofdstuk aandacht voor moleculair-biologische diagnostiek binnen GD.

Werkgebied

De moleculaire biologie richt zich op het erfelijk materiaal, het DNA of het RNA. De diagnostiek kan gericht zijn op het aantonen van een bepaald micro-organisme, maar kan ook gericht zijn op het aantonen van veranderingen - mutaties - in het erfelijk materiaal van dier of mens. Een zeer belangrijke ontwikkeling binnen de moleculaire biologie was de uitvinding van de PCR (Polymerase Chain Reaction) in 1984.

Werking van de PCR

​Met behulp van de PCR-techniek is het mogelijk binnen enkele uren een bepaald stukje DNA meer dan een miljard maal te vermenigvuldigen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van specifieke primers en een thermostabiel enzym dat vervolgens het tussenliggende gebied verdubbelt. Dit proces wordt dertig tot veertig maal herhaald. Lees meer over de werking van de PCR

​Toepassing van de PCR

De PCR wordt zeer uitgebreid toegepast in het kader van onderzoek, maar ook steeds meer in de routinediagnostiek. Naast de detectie van micro-organismen en het aantonen van erfelijke ziekten wordt de PCR ook veel gebruikt voor onderzoek op archeologische monsters. Lees meer over de toepassing van de PCR

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.