Anne Veenbaas Fonds

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Winnaars gezocht Anne Veenbaas-penning

Tijdens het Symposium voor dierenartsen, dat Royal GD organiseerde vanwege het twintig jaar bestaan van de diergezondheidsmonitoring, is de Anne Veenbaas-penning 2021 uitgereikt aan Jan Hulsen en Joep Driessen. En de penning van 2020 is uitgereikt aan Rudolf Raymakers vanwege zijn grote bijdrage aan de varkensgezondheid in Nederland en het terugdringen van het antibioticum gebruik in het bijzonder.

We zijn weer op zoek naar een nieuwe winnaar. Wie wint de Anne Veenbaas penning van 2022?
Wilt u iemand voordragen? Stuur dan een e-mail met uw naam, de persoon die u wilt voordragen en waarom (max. 1 A4) naar bestuur@anneveenbaas.nl. Nominaties kunnen worden ingediend tot 1 april 2023.

Ik wil iemand voordragen

Anne Veenbaas

Anne Veenbaas was de eerste directeur van GD, opgericht in 1919 in Friesland. Hij was directeur tot zijn dood in 1939, en heeft met de middelen van die tijd baanbrekend werk verricht ter verbetering van de diergezondheid. Zijn innovatieve geest en doorzettingsvermogen lagen aan de basis van een doorbraak in de TBC-bestrijding. Behalve dat de aanpak van de TBC nieuw was, was het ook ‘toegepast’. Anne Veenbaas, de directeur zelf, was niet te beroerd om het veld in te gaan om met boeren te praten, om te weten wat er speelde en waar nodig uit te leggen wat het belang was van de TBC-bestrijding en wat er moest gebeuren. Dat is vandaag de dag nog zo, vanuit de wetenschap moeten we het veld in om te weten wat er speelt en waar nodig toelichting te geven. Het is belangrijk om dicht bij de boeren te blijven. 

Anne Veenbaas-penning

De benadering van Anne Veenbaas, bestaande en nieuwe kennis in het veld gebruiken, wil het Anne Veenbaas fonds ook graag uitdragen. Gezonde dieren, de afwezigheid van ziektes en een goed dierenwelzijn, dat is het doel. Daarom wordt jaarlijks de Anne Veenbaas-penning met een bijbehorende financiële waardering van 500 euro uitgereikt aan iemand of een groepje personen die een significante bijdrage heeft geleverd aan de diergezondheid of dierwelzijn in Nederland. De Anne Veenbaas-penning is ontworpen door Frank Letterie, een bekende beeldhouwer en medailleur.

Iedereen die een bijdrage levert aan het verbeteren van de diergezondheid komt in aanmerking: veehouder, dierenarts of onderzoeker, al vele jaren werkzaam binnen een diersector, pas net begonnen of aan het studeren. Grote en kleine initiatieven maken kans: op het eigen bedrijf, met enkele collega’s, in de regio of landelijk. De bijdrage aan diergezondheid en dierenwelzijn kan wetenschappelijk zijn, maar ook praktisch. Bijvoorbeeld het verminderen van sterfte, een goed idee om hittestress buiten de deur te houden, een verbetering in het antibioticumgebruik et cetera.

Financieel ondersteunen

U kunt het fonds financieel steunen door een bijdrage over te maken naar banknummer NL03ABNA0883068621 t.n.v. Anne Veenbaas Fonds.

Bestuur Anne Veenbaas Fonds

Het bestuur van het fonds bestaat uit:

  • Geart Benedictus (voorzitter)
  • Toon van Hoof (secretaris)
  • Theo Lam (penningmeester)

Voor vragen en opmerkingen kunt u een e-mail sturen naar het bestuur.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.