Genotypering van Avibacterium paragallinarum-stammen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Genotypering van Avibacterium paragallinarum-stammen

14-10-2022: 

Coryza wordt veroorzaakt door de bacterie Avibacterium paragallinarum. Deze bacterie veroorzaakt bij kippen ontsteking van de voorste luchtwegen. De verschijnselen zijn klachten van het ademhalingsapparaat, dikke, gezwollen sinussen en neusuitvloeiing. In de volksmond wordt deze ziekte dan ook ‘acute snot’ genoemd. Daarnaast kan een licht verhoogde uitval en een daling in legpercentage en voeropname worden waargenomen. Meestal herstellen de dieren zonder ingrijpen binnen enkele weken. De bacterie kan ook subklinisch aanwezig zijn, dus zonder zichtbare ziekte (dragerschap).

Het belang van genotypering

GD beschikt sinds vorig jaar over een test om genotypering uit te voeren op A.paragallinarum-isolaten. Met genotypering van stammen zijn we in staat om de introductie van mogelijk nieuwe (potentieel ziekmakende) stammen te monitoren en om uitbraken aan elkaar te koppelen. In 2021 toonden we binnen de uitbraken bij commercieel en niet-commercieel pluimvee genotypen GT4, GT7, GT8, GT26, GT27 en GT31 aan. In het eerste halfjaar van 2022 vonden we twee nieuwe genotypen bij dragerkoppels (commercieel pluimvee): GT14 en GT19. GT14 werd tevens bij hobbypluimvee gevonden. Lees verder in het Veekijkernieuws Pluimvee van oktober 2022

Meer informatie over Coryza

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.