Effecten zomer op mineralenvoorziening

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Effecten zomer op mineralenvoorziening

4-8-2022: 

In de zomer kunnen hittestress en een mindere voeropname een rol spelen bij de mineralenopname. Dan kan het best een uitdaging zijn om de mineralenvoorziening op peil te houden.

We zien jaarlijks in de trendanalyse van de Mineralencheck in de zomermaanden meer melkveebedrijven met een lager gemeten mineralenvoorziening, met name selenium en jodium. Met de Mineralencheck is er bij het melkvee op koppelniveau inzicht in de opname van spoorelementen en voorkom je diergezondheidsproblemen. Mochten er in de zomer toch afwijkende tankmelkuitslagen zijn of klachten bij het melkvee, dan kan gerichter onderzoek nodig zijn. 

Met het Pakket Spoorelementen kan via bloedonderzoek de voorziening van de mineralenopname onderzocht worden op selenium, koper, zink en jodium. Hierdoor wordt duidelijk of de voorziening aansluit bij de behoefte van de dieren of dat bijsturen nodig is. Wij adviseren om altijd een steekproef te nemen bij één diergroep (van vier tot zes bloedmonsters). Omdat klachten bij een mineralentekort vaak in een (te) laat stadium zichtbaar worden, is het advies regelmatig de voorziening te controleren via bloedonderzoek. Ook kan het Pakket Spoorelementen worden ingezet bij het jongvee of de droge koeien, om te controleren hoe het met de mineralenopname is aan het einde van de lactatie. Zo kan een tekort aan mineralen bij pinken leiden tot een verminderde ontwikkeling en vruchtbaarheid. Een mineralentekort bij drachtige vaarzen of droogstaande dieren kan de weerstand van het dier en ongeboren kalf verminderen. 

Meer over de Mineralencheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.