Rabiës (hondsdolheid)

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door het lyssavirus. Hiervan zijn verschillende typen bekend, waaronder het klassieke rabiësvirus dat kan worden overgedragen door wilde vleeseters en vleermuizen en het European bat lyssa virus (EBLV) dat alleen door vleermuizen kan worden overgedragen en minder ziekteverwekkend is.

Direct naar:

In Nederland is de vossenpopulatie vrij van rabiës. Van de vleermuizen kunnen de laatvlieger en meervleermuis besmet zijn met de minder ziekteverwekkende EBLV-variant. Bij de in Nederland meest voorkomende dwergvleermuis is geen besmetting gevonden. De afgelopen jaren zijn in Nederland slechts enkele gevallen bekend van rabiës bij honden. Dit betroffen allemaal jonge hondjes die waren meegenomen uit landen waar rabiës endemisch voorkomt. Bij de humane gevallen ging het om mensen die in het buitenland de infectie hadden opgelopen.
Een infectie kan overgedragen worden via een beet of krab van een besmet dier. Ook zou een lik op een beschadigde huid of contact met slijmvliezen voor overdracht kunnen zorgen. 

Na infectie volgen doorgaans drie verschillende stadia. De tijd tussen infectie en het optreden van symptomen varieert van een week tot acht maanden. Het prodromale of eerste stadium uit zich door afzondering, minder eetlust en aspecifieke gedragsveranderingen. Hierna volgt het excitatie stadium ook wel rabiës furiosa genoemd waarin de dieren agressief gedrag vertonen en snel geëxciteerd raken. Dit stadium kan ook overgeslagen worden. Het laatste stadium is het paralytische stadium, officieel rabiës paralytica genoemd waarbij als eerste de kauw- en keelspieren verlamd raken en de dieren gaan kwijlen. De verlamming breidt zich uit waarna de dieren in coma raken en uiteindelijk sterven.  

Kijk hier voor meer informatie over zoönosen.

Preventie van Rabiës (hondsdolheid)

Zorg dat u geen jonge ongevaccineerde hondjes uit een land meeneemt waar rabiës voorkomt. Puppy’s mogen pas op een leeftijd van twaalf weken voor de eerste keer gevaccineerd worden en dienen daarna nog drie weken te wachten voordat zij over de grens vervoerd mogen worden. Dit betekent dat zij dus minimaal vijftien weken oud zijn als u ze meeneemt. Bij import vanuit sommige landen is daarnaast nog een bloedtest en extra wachttijd nodig voordat u ze mee mag nemen. Laat u hierover goed informeren door uw dierenarts.
Is uw hond of kat gebeten door een vleermuis of is er op een andere manier contact geweest met een vleermuis (dood of levend)? Neem ook dan contact op met uw dierenarts voor verder overleg en eventueel onderzoek. Raak vleermuizen nooit zelf met blote handen aan.

Kijk voor meer informatie op de website van de NVWA.
Onderzoek naar rabiës wordt uitgevoerd door het CVI te Lelystad.

Terug naar het begin van dit artikel

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.