Het Nationale PRRS-plan

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
DAP Contact. Voor dierenartsen

Diersoorten

Het Nationale PRRS-plan

14-3-2022: 

In 2021 is het Nationale PRRS-plan aangekondigd, een initiatief van CoViVa. CoViVa is de afkorting van Coalitie Vitale Varkenshouderij. Deze zet zich in voor een duurzame varkenshouderij met toekomst.

Het Nationale PRRS-plan heeft de doelstelling de gehele varkenssector aan de slag te krijgen met de aanpak van PRRS. Er is een stip op de horizon gezet waar de sector gezamenlijk naartoe zal werken, namelijk een PRRS-vrij Nederland in 2050. De weg hiernaartoe zal verschillende tussenstappen kennen, met als eerste het ontwikkelen van een monitoringssystematiek voor PRRS op bedrijfsniveau. Met behulp van deze monitoring kan op ieder varkensbedrijf in Nederland de PRRS-status in beeld worden gebracht en kan een verbetering van deze status meetbaar worden gemaakt. Als startpunt voor de PRRS-situatie in Nederland zal een landelijke nulmeting worden uitgevoerd, om vervolgens niet alleen de verbeteringen op het individuele varkensbedrijf, maar ook die in heel Nederland door de tijd op te kunnen volgen.

Het echte werk moet natuurlijk op de bedrijven plaatsvinden. Het project start met de vorming van voorlopergroepen, die onder leiding van dierenartsenpraktijken aan de slag gaan met de aanpak van PRRS op de bedrijven. Kennis wordt zo meteen praktisch ontwikkeld en getoetst. Formatie van deze voorlopergroepen verloopt via varkensdierenartsen, zij zijn door CoViVa gevraagd om zich aan te melden als ze een voorlopergroep willen begeleiden. De voorlopergroepen zullen van start gaan met, of voortborduren op een al bestaande aanpak van PRRS. Verschillende interventies en aanpakken zullen worden geëvalueerd en de kennis die daarmee wordt opgedaan zal worden gebruikt om tools te leveren voor de verdere uitrol van de PRRS-aanpak in Nederland. Een aanpak die aan moet sluiten bij de variatie aan bedrijfsomstandigheden zoals die er in de praktijk is, zodat iedere varkenshouder zijn eigen weg kan volgen op weg naar een PRRS-vrij Nederland in 2050.

Karlijn Eenink MSc, dierenarts varken

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.