PRRS: de meerwaarde van sequentie-analyses en fylogenetische bomen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

PRRS: de meerwaarde van sequentie-analyses en fylogenetische bomen

8-6-2021: 

Het PRRS-virus komt nu ongeveer 30 jaar voor in Nederland. In die tijd is er veel gebeurd, zeker op het vlak van diagnostiek. Met de onderzoeksmogelijkheden die we nu hebben, is het niet alleen mogelijk om de aan- of afwezigheid van het virus aan te tonen, maar kunnen we het gevonden virus ook typeren met een zogenaamde sequentie-analyse.

Met een sequentie-analyse wordt de genetische code van het virus in beeld gebracht. Hierdoor zijn we in staat ze te vergelijken met andere bekende veld- en vaccinvirussen in een zogenaamde fylogenetische vergelijking. Deze vergelijking resulteert in een fylogenetische boom, waarin we de verwantschap van de verschillende PRRS-stammen kunnen zien. Hoe groter de afstand tussen twee virussen in de boom, hoe minder verwant ze zijn.

Naast het monitoren van de aan- of afwezigheid van het PRRS-virus op een bedrijf, heeft het laten sequencen van de gevonden PRRS-virussen meerwaarde voor de bedrijfsadvisering. Op basis van de sequentie-analyse en de fylogenetische vergelijking kan namelijk vastgesteld worden of het gevonden PRRS-virus al op het bedrijf aanwezig was, of juist geïntroduceerd is. Dit maakt het mogelijk om concreet te adviseren over de interne biosecurity (bij het vinden van hetzelfde virus) of juist de externe biosecurity (bij een nieuw virus).

De wetenschap staat niet stil, naast de sequentieanalyse op basis van ORF5, is het momenteel mogelijk ook een groter gedeelte van het virus in kaart te brengen (ORF2-7) en wordt er zelfs hard gewerkt om het hele genoom van het PRRS-virus in beeld te brengen.

Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met Veekijker Varken via 0900-7100 000.

Meer informatie over de aanpak van PRRS

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.