Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Monitoringsbijeenkomsten rund

Het afgelopen jaar ontving de Veekijker Rund tal van belangrijke signalen en pathologie-inzendingen, waarmee we de gezondheid van runderen in Nederland monitoren. Ook verzamelden we waardevolle gegevens uit de routinematige data-analyse, prevalentieonderzoek en bewakingsprogramma's. Wat vertellen deze gegevens ons en wat is de impact voor de praktijk, de boer en... de koe? We zijn benieuwd naar uw veldwaarnemingen en casuïstieken. Tijdens de monitoringsbijeenkomsten rund gaan we graag samen met u dieper hierop in. 

Programma

Tijdens de monitoringsbijeenkomsten staan onderstaande onderwerpen centraal.

  • Afvoer van koeien naar de slacht: Op melkveebedrijven wordt 20 tot 30 procent van de koeien jaarlijks vervangen waarbij een deel naar de slacht gaat. Een deel van de koeien wordt vrijwillig afgevoerd bijvoorbeeld door onvoldoende melkproductie en een deel wordt om gezondheidsredenen afgevoerd. Soms gaat het mis en wordt de koe bij aankomst op het slachthuis volledig afgekeurd. In hoeverre worden dierenartsen betrokken bij afvoer beslissingen en wat zijn eigenlijk de wettelijke kaders? GD schets een beeld op basis van de landelijke cijfers.
  • Pathologie: casuïstiek van luchtweg- en longaandoeningen: Luchtweg- en longaandoeningen zijn één van de belangrijkste ziekte- en doodsoorzaken bij rundvee. Met pathologisch onderzoek kan de klinische differentiaal diagnose nader worden gespecificeerd. Aan de hand van diverse inzendingen bespreken we macro- en microscopische bevindingen en de resultaten van laboratoriumonderzoek.
  • Actualiteiten uit de monitoring: de nieuwste trends en ontwikkelingen: Sinds de zomer van 2023 is Nederland in de ban van het blauwtongvirus dat flink huishoudt onder de landelijke veestapel. Ook bij runderen is de impact van het virus duidelijk merkbaar, wat het een dagelijks onderwerp van gesprek maakt. Maar wat speelt er nou eigenlijk nog meer? Wat zijn, naast de laatste updates over BTV-3, belangrijke trends en ontwikkelingen in de Nederlandse rundveehouderij? Wat zijn in de afgelopen maanden opvallende bevindingen geweest bij GD wat betreft de monitoring van de gezondheid en het welzijn van runderen? We nemen jullie graag mee in de belangrijkste, meest relevante ontwikkelingen en Veekijker-signalen van de laatste tijd en horen graag ook jullie eigen ervaringen.
  • Paratuberculose: inzichten in epidemiologie en consequenties voor keuringen: De aanpak van paratuberculose laat een sterke toename van het percentage bedrijven met status A en een afname van de besmettingsdruk te zien. Bovendien bieden nieuwe inzichten in de verspreiding kansen om de aanpak verder te verbeteren. De paratuberculosebacterie verspreidt zich niet alleen van koe naar kalf maar ook van koe naar koe en van kalf naar kalf. Dit leidt tot nieuwe adviezen, met name voor besmette bedrijven, voor jongveeopfokkers en voor veekeuringen.

We zijn benieuwd naar uw veldwaarnemingen en casuïstieken! Dus heeft u vragen of een casus die u wilt bespreken? Laat het ons weten via monitoring@gddiergezondheid.nl.

Meld u nu aan

U kunt op vier verschillende locaties de bijeenkomsten bijwonen. De bijeenkomsten vinden plaats op onderstaande data en locaties van 15.00 uur tot 19.30 uur. GD vraagt accreditatiepunten voor u aan.

De monitoringsbijeenkomsten zijn een mooie manier om de collega’s weer op informele wijze te ontmoeten. Na afloop van het programma staat een buffet voor u klaar. Dus graag tot ziens in november!

 

Contactgegevens

Algemene voorwaarden & privacy




*Algemene voorwaarden GD 

**Privacyverklaring GD

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.