Factsheet: Klinische verschijnselen van blauwtong gerapporteerd door schapen- en geitenhouders

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Factsheet: Klinische verschijnselen van blauwtong gerapporteerd door schapen- en geitenhouders

16-9-2024: 

Sinds begin juli 2024 beïnvloedt het blauwtongvirus opnieuw voor een groot deel de diergezondheid van herkauwers in Nederland. Binnen enkele weken heeft het virus zich over het hele land verspreid. Om zicht te houden op de situatie heeft GD een enquête uitgezet onder dierhouders van herkauwers. Deze enquête is door 718 schapenhouders en 68, hoofdzakelijk kleinschalige, geitenhouders ingevuld. Om een indruk te krijgen van de impact van het blauwtongvirus op de diergezondheid is daarnaast het sterfteverloop van schapen en geiten gemonitord aan de hand van I&R-data. De belangrijkste resultaten van beide onderzoeken zijn weergegeven in een overzichtelijke factsheet. Overigens is het belangrijk om te realiseren dat blauwtong niet de enige reden is van de verhoogde sterfte. In de afgelopen maanden leidt haemonchose (rode lebmaagwormziekte) ook tot grote problemen op schapenbedrijven. 

Lees hier de factsheet

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.