Informatie over miltvuur

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Informatie over miltvuur

Miltvuur wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus anthracis. Deze bacterie kwam vroeger bijna overal van nature voor in de grond, grazende dieren werden besmet en het vlees besmet de mens (zoönose).Tijdens het groeien in een dier of mens vormt de bacterie een gif dat oorzaak is van het hoge percentage dodelijke infecties. De ziekte is de laatste jaren in ons land niet voorgekomen.

Verschijnselen

Bij runderen, schapen en geiten komt de infectie het meest voor. De dieren krijgen zeer hoge koorts, herkauwen niet, zijn even opgewonden en daarna sloom. Ze hebben moeite met ademen, lopen slingerend en sterven snel. Uit de lichaamsopeningen kan bloed komen en er kunnen vochtophopingen ontstaan.

Oorzaak

Miltvuur wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus anthracis

Besmettingsroute

De bacterie wordt overgebracht door besmette grond; water besmet door kadavers of lichaamsvocht van besmette dieren; contact met zieke dieren, vachten, wol en eten van besmet vlees; inademen van bacteriesporen. De bacterie Bacillus anthracis kan een dik kapsel om zichzelf vormen als hij in contact komt met zuurstof (bacteriesporen). In een ongeopend kadaver sterft de bacterie binnen 48 uur af. Als kadavers zijn geopend en er lucht bij de bacterie is gekomen, kunnen de gevormde bacteriesporen vele decennia infectieus blijven. Bacteriesporen zijn zeer ongevoelig voor schoonmaak- en desinfectieproducten. De bacteriesporen worden weer actief als ze worden opgenomen door mens of dier. 

Schade

Door het sporadisch voorkomen van de ziekte is de schade voor de rundveehouderij zeer gering. 

Gevolgen voor de mens

De ziekte miltvuur is de afgelopen zeven jaar in Nederland niet voorgekomen. In de twee decennia daarvoor is de ziekte slechts zeven keer gediagnosticeerd. Bij de mens is de infectie meestal een beroepsziekte, veroorzaakt door het werken met dieren of het verwerken van dierproducten. Infectie is ook mogelijk door het eten van onvoldoende verhit vlees, afkomstig van besmette dieren of het drinken van besmet water. Infecties van mens op mens komen zelden voor.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.