Behandeling van kreupele koeien 

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Voor een goede klauwgezondheid is het gewenst dat koeien minimaal twee keer per jaar door een professionele klauwverzorger worden beoordeeld en zo nodig bekapt worden. Het vastleggen van klauwafwijkingen tijdens het verzorgen is een onmisbare ondersteuning. Op basis hiervan worden problemen hopelijk tijdig onderkend en aanvullende preventieve maatregelen genomen, voordat nieuwe schade ontstaat. 

Bij het verzorgen wordt los en overtollig hoorn verwijderd en worden infecties als de ziekte van Mortellaro behandeld. Als er geen open wondjes zijn en ook geen Mortellaro wordt aangetroffen, is het van belang om zeven tot tien dagen na het verzorgen bijvoorbeeld een voetbad of een rugspuit met desinfectans te gebruiken. Vlak na het verzorgen komen de ontsmettingsmiddelen namelijk beter in de tussenklauwspleet en het bal-hoorn-gebied. Hiermee wordt ook de kans op het aanslaan van een nieuwe infectie verkleind. De beste momenten van klauwverzorging zijn het begin van de droogstand en tachtig tot honderd dagen na het afkalven.

Behandel koeien met huidbeschadiging als gevolg van Mortellaro direct individueel. Behandeling hiervan onder verband heeft de voorkeur. Verwijder na drie dagen het verband, en herhaal eventueel de behandeling. 

In Nederland zijn vier producten geregistreerd voor de behandeling van Mortellaro: 

  Toelatings- nummer  Werkzame stof(fen) 
CTC-spray  REG NL 9013  Chloortetracycline 
Engemycine-spray  REG NL 102670  Oxytetracycline 
TAF-spray  REG NL 114662  Thiamfenicol  
Intra Hoof-fit Gel  ATC Vet code D03 Cu- en Zn-chelaten 
Intra-Epidine spray  Covetrus  Cu- en Zn-chelaten 

Volg bij behandeling de aanwijzing van de fabrikant. Indien de laesies tien tot veertien dagen na de individuele behandeling voldoende zijn genezen kan worden begonnen met voetbaden om de infectiedruk verder te verlagen.

Klauwontsmetting

Een doorloopvoetbad of klauwdesinfectie met behulp van een rugspuit (twee tot drie keer per week) met een modern desinfectans heeft een genezende en preventieve werking op onder andere de ziekte van Mortellaro. Qua arbeid wordt een doorloopbad en desinfectie met de rugspuit gelijk ingeschat, maar gebruik van een rugspuit betekent dat:

 • het desinfectans gerichter (onder de bijklauwtjes) kan worden aangebracht;
 • het desinfectans niet is verontreinigd;
 • er minder desinfectans verloren gaat (economischer en minder milieubelasting)
 • Er minder belasting van de gezondheid van de veehouder is. 

Registratie

Om inzicht te krijgen in de klauwproblemen en of het verloop min of meer “normaal” is, is een goede registratie van groot belang. Registratie van klauwaandoeningen kan een eenvoudig via Digiklauw. Dit kunt u bijvoorbeeld doen op het moment van bekappen van meerdere dieren op dezelfde dag (informeer bij uw klauwverzorger). Dit zorgt ook voor goede informatie over nakomelingen van bepaalde stiergroepen, die door CRV wordt gebruikt voor de juiste stierkeuze, ter preventie van klauwproblemen bij de volgende generatie melkkoeien.

Meer informatie over de aanpak van klauwaandoeningen

Stuur gericht bij met Klauwgezondheid Tankmelk

Krijg inzicht in:

  de infectiedruk van Mortellaro
  de relatie voeding en
    klauwgezondheid 

Meer weten?

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.