Een uitgebalanceerd rantsoen voor optimale klauw- en huidweerstand

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Een goede hoornkwaliteit en een structurele, gezonde basis van de klauw zijn belangrijk voor het behoud van de klauwgezondheid bij individuele dieren. Productie van een goede kwaliteit huid en klauwhoorn dat tegen een stootje kan, begint bij goede voeding. 

Vermindering van de toevoer van voedingsstoffen aan de klauwhoorn leidt tot de productie van een slechtere kwaliteit hoorn en een verhoogde gevoeligheid voor chemische, fysische of microbiële schade vanuit de omgeving. Dit bevestigt het belang van de dagelijkse verstrekking van het juiste rantsoen, met vitaminen zoals biotine, macro-elementen zoals calcium (Ca) en zwavel (S) en de spoorelementen koper (Cu), zink (Zn), selenium (Se) en mangaan (Mn). De uiteindelijke inname van vitamines, macro- en spoorelementen uit de darm is een gecompliceerd proces en sterk afhankelijk van de uiteindelijk droge stof opname en interacties tussen de verschillende voederbestanddelen. Bijvoorbeeld de competitie tussen de verschillende spoorelementen (bijvoorbeeld koper, mangaan en ijzer) heeft invloed op de beschikbaarheid voor opname uit het maagdarmkanaal. 

Klauwhoorn en huidweerstand 

Bij de vorming van een goede kwaliteit klauwhoorn en een goede huidweerstand spelen vooral zink, mangaan en biotine een sleutelrol.

Zink speelt een belangrijke rol bij de keratinevorming en heeft een stimulerende rol bij verschillende enzymsystemen. Deze enzymsystemen spelen een cruciale rol bij de vorming van kwalitatief hoogwaardige huid- en hoorncellen. Bij een goede zinkvoorziening zijn de huid- en hoorncellen beter bestand tegen beschadigingen, waardoor de kans op klauwaandoeningen afneemt. Meer over zink

Mangaan speelt een indirecte rol bij het keratinisatie-proces van hoorncellen en een essentiële rol bij de vorming van een goede kwaliteit bot en kraakbeen. Zink, koper en mangaan zijn daarnaast van belang voor het wegvangen van vrije radicalen die in overmaat de kwaliteit van het cement tussen de huid en hoorncellen kunnen beschadigen. Meer over mangaan

Biotine is belangrijk voor de hoornvorming en de vorming van cement tussen de huid- en hoorncellen. Bij een goede voorziening zitten deze cellen steviger aan elkaar vast, waardoor de kans op infectie en beschadiging kleiner is, met minder klauwproblemen als gevolg. Daarnaast draagt biotine bij aan het herstel van beschadigd hoorn, zoals bij wittelijnproblemen en zoolzweren. Lange tijd werd aangenomen dat er voldoende biotine werd geproduceerd door de micro-organismen in de pens. Door de toegenomen melkproductie en de daarbij horende veranderde rantsoenen blijkt in veel gevallen onvoldoende biotine beschikbaar voor de productie van een goede kwaliteit huid en hoorn. Meer over biotine

Meten is weten

Het blijkt vaak lastig om in te schatten of de koeien te veel, genoeg of juist te weinig spoorelementen en vitaminen opnemen. Om een betere inschatting te maken kan tankmelkonderzoek zinvol zijn. Met Klauwgezondheid Tankmelk wordt uw tankmelk vier keer per jaar automatisch onderzocht op biotine, zink en mangaan. Met deze informatie hebben adviseurs en veehouders beter inzicht in de werkelijk beschikbare hoeveelheid van deze belangrijke elementen voor de productie van robuust huid en hoorn dat tegen een stootje kan. Daarnaast geeft het tankmelkonderzoek ook inzicht in infectiedruk van Mortellaro. 

Meer over Klauwgezondheid Tankmelk

Stuur gericht bij met Klauwgezondheid Tankmelk

Krijg inzicht in:

  de infectiedruk van Mortellaro
  de relatie voeding en
    klauwgezondheid 

Meer weten?

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.