Controle van de klauwen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Systematisch preventieve klauwverzorging geeft op den duur minder (ernstige) klauwproblemen en een kleinere kans op kreupelheid. Bijvoorbeeld door halfjaarlijks uw hele koppel te kappen of strategische klauwverzorging toe te passen bij de dieren die een verhoogd risico vormen (aan het begin van de droogstand en tachtig tot honderd dagen na afkalven).

Omdat de meeste aandoeningen zich binnen de eerste maanden na afkalven voordoen past deze strategie beter om problemen in deze kwetsbare periode voor te zijn, of snel op te sporen en te kunnen behandelen.

Klauwverzorger Johan Hardeman over strategisch klauwverzorgen

Johan Hardeman is klauwverzorger in Werkendam, in deze video vertelt hij wat strategisch klauwverzorgen voor hem betekent en hoe hij dit aanpakt.

Strategisch klauwverzorgen betekent het maandelijks klauwverzorgen van de koeien:

  • aan het begin van de droogstand;
  • twee tot drie maanden na het afkalven;
  • die extra aandacht nodig hebben vanwege (sub-)acute kreupelheid. 

Zweeds onderzoek toont aan dat strategisch klauwverzorgen op de lange termijn betere resultaten oplevert om klauwproblemen op koppelniveau te verminderen. Door klauwgezondheid te registreren (bijvoorbeeld via Digiklauw) wordt inzichtelijk gemaakt welke klauwaandoeningen er spelen en in welke mate deze op het bedrijf aanwezig zijn. Op basis van de gegevens uit Digiklauw kan de bedrijfsadviseur samen met de veehouder een plan van aanpak opstellen. En zien zien of de genomen maatregelen na verloop van tijd effect hebben gehad.  

Stuur gericht bij met Klauwgezondheid Tankmelk

Krijg inzicht in:

  de infectiedruk van Mortellaro
  de relatie voeding en
    klauwgezondheid 

Meer weten?

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.