Een schone en droge stalvloer en comfortabele ligboxen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Een belangrijke stap om de klauwgezondheid op uw bedrijf te verbeteren is het zorgen voor een schone en droge stalvloer en comfortabele ligboxen. Voor het behoud van een goede klauwgezondheid zijn droge (harde) klauwen namelijk belangrijk. 

Door goed te ventileren houdt u de stal droog en fris (relatieve lage luchtvochtigheid) en zijn koeien actief. Voorkom te grote luchtverplaatsingen en tocht in de stal, dat maakt koeien extra gevoelig voor infecties. Een schone stal is belangrijk omdat bacteriën moeilijk kunnen overleven in schone, droge ligboxen en roosters. Zorg ook voor de juiste boxmaten, zo bevuilen koeien de boxen minder. 

Vuistregels voor een comfortabele ligbox, zijn:

 • Om comfortabele ligboxen te maken gebruikt u de grotere koeien als maat, bij de tips op deze pagina gaan we uit van een HF koe van 725 kilogram. Na installatie maakt u de boxen eventueel op maat voor de koppel. Vaarzen zijn het kleinst en zullen het vaakst boxen bevuilen. Een aparte vaarzengroep met kleinere ligboxen brengt uitkomst en zorgt ook voor meer productie en minder uitval. 
 • Zorg dat de koe recht in de box kan staan en liggen: minimaal 1,80 meter afstand tot de knie- en schoftboom tot de achterrand (sta- en ligruimte); plaats eventueel een flexibele schoftband. Zorg voor voldoende lengte, zodat de koe haar kop kan uitzwaaien: minimaal 2,75 meter bij een dichte voorzijde van de box en minimaal 2,50 meter bij een open voorzijde. Bij een dubbele rij is een gezamenlijk kop-zwaairuimte. Zorg dat er geen obstakels zijn tussen 0,10 en 1,00 meter hoogte.
 • Maak de box breed genoeg, zodat de koe kan gaan liggen: minimaal 1,25 meter voor lacterende koeien en minimaal 1,20 meter voor droogstaande koeien.
 • Zorg met het dagelijks  instrooien van de ligplaatsen voor een zachte bodem met droog en schoon zaagsel, zodat de koe zacht landt en ligt. Minimaal vijf centimeter diep strooisel of minimaal vijf centimeter rubber matras zorgt voor comfort en vermindert de kans op uitglijden. 
 • De bevestiging van een normale schoftboom is recht boven de knieboom. In geval van een gegolfde schoftboom is de bevestiging dertig centimeter richting achterzijde van de ligbox, onder een hoek van ongeveer 30-35 graden.    
 • Om de infectiedruk in de stal zo laag mogelijk te houden, is het verstandig zowel de roosters als boxen tweemaal daags schoon te maken.
 • Schone wandelpaden voorkomen dat de koeien mest meeslepen naar de ligboxen en geven klauwen de mogelijkheid te drogen en verlagen zo de vatbaarheid voor besmettelijke klauwaandoeningen. Tevens wordt voorkomen dat dieren uitglijden.
 • Voorkom overbezetting van de stal (>100% = meer koeien dan ligplaatsen). Overbezetting betekent meer stress, minder weerstand en onder andere meer (klauw)problemen. Bij overbezetting krijgen met name de vaarzen vaak op het laatst pas ruimte aan het voerhek en maken vaak pas als laatste aanspraak op een ligbox. Door meer onderlinge competitie en de langere statijden ontstaat meer belasting op de klauwen

Meer informatie over de stalinrichting van melkvee

Stuur gericht bij met Klauwgezondheid Tankmelk

Krijg inzicht in:

  de infectiedruk van Mortellaro
  de relatie voeding en
    klauwgezondheid 

Meer weten?

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.